Ο Κόσμος ως Ένα

Όταν πρωτοήρθαν οι Ευρωπαίοι – ο Κολόμβος, μπορούσαμε να πιούμε το νερό οποιουδήποτε ποταμού. Αν οι Ευρωπαίοι είχαν ακολουθήσει τον τρόπο ζωής των Ινδιάνων όταν ήρθαν, θα πίναμε ακόμα απ’ αυτό το νερό, γιατί το νερό για εμάς είναι ιερό. Ο αέρας είναι ιερός. Το ανθρώπινο DNA αποτελείται από το ίδιο υλικό όπως το DNA ενός δέντρου. Τα δέντρα αναπνέουν ότι εκπνέουμε εμείς. Ότι εκπνέει ένα δέντρο το αναπνέουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Έτσι η δική μας μοίρα και του δέντρου είναι κοινή.

Έχουμε όλοι κοινή προέλευση – τη Γη. Και όταν η Γη, το νερό, η ατμόσφαιρα υποφέρουν, σύντομα θα έχουμε μια αντίδραση. Η Μητέρα έχει αρχίσει να αντιδρά. Μετατρέψαμε τον κόσμο ολόκληρο σε μια ‘αγορά’. Και αυτήν ακριβώς την ‘αγορά’ έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε. Και την αντίληψη που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί μας πόροι είναι αιώνιοι και ανεξάντλητοι. Και όταν αναφέρεστε σε φυσικούς πόρους, ας θυμόσαστε ότι μιλάτε για τους συγγενείς μας. Μιλάτε για την ίδια μας την οικογένεια. Τα ψάρια είναι η οικογένειά μας. Δεν είναι ένας φυσικός πόρος, αλλά οικογένεια. Απαιτεί το σεβασμό μας. Η δομή του κόσμου έχει ως εξής: ακολουθεί το Νόμο της Φύσης. Και ο Νόμος της Φύσης αφορά μια ισχυρή, ανανεούμενη διεργασία. Πρόκειται για μια διεργασία ανανέωσης, η οποία λειτουργεί συνεχόμενα και αναπτύσσεται και δεν έχει τέλος. Είναι αιώνια από κάθε άποψη. εφόσον… κάθε ένας και κάθε μία από εμάς δέχεται το Νόμο της Φύσης και τον ακολουθεί. Αν επιλέξεις όμως να προκαλέσεις το Νόμο και πιστεύεις ότι μπορείς να τον αλλάξεις τότε έχεις καταδικάσει τον εαυτό σου στην αποτυχία. Και η αποτυχία θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Επειδή ο Νόμος της Φύσης δεν διαθέτει οίκτο. Είναι απλώς αυτό που είναι: ο Νόμος.

Η Γη είναι παντοδύναμη. Δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τα ανθρώπινα όντα. Είμαστε ένα τμήμα της. Και δεν είναι απαραίτητο [για τη λειτουργία της] να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Επειδή η Γη ακολουθεί τη δική της διεργασία. Και αν φτάσουμε στο σημείο να καταστρέφουμε τον εαυτό μας ως ανθρωπότητα και να καταστρέφουμε τη ζωή και κάποτε χαθούμε από προσώπου Γης, η Γη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αυτή είναι πραγματικά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έννοια για εμάς. Όχι, ο κόσμος δεν θα παύσει να υπάρχει. Η ανθρώπινη ζωή ναι. Έτσι, μη μιλάτε για το τέλος του κόσμου, αλλά για το τέλος των ανθρώπων. Και ο κόσμος -όσο μεγάλη και αν νομίζετε ότι είναι η καταστροφή που έχετε επιφέρει- θα ανανεωθεί. Θα πρασινίσει ξανά. Θα επαναδημιουργήσει όλα όσα υπήρξαν κάποτε. Μόνο που θα απουσιάζουν οι άνθρωποι. Επειδή… η Γη έχει με το μέρος της όλο το χρόνο του κόσμου.

Καθώς προχωράτε προς το τελευταίο μέρος της πορείας σας, επιταχύνετε για να φτάσετε στο τέρμα και εκεί το μόνο που υπάρχει είναι ένας πέτρινος τοίχος. Και δεν φρενάρετε. Δεν σταματάτε. Για την ακρίβεια, επιταχύνετε περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζω όσα εσείς ονομάζετε φυσικούς πόρους. Τους καταναλώνετε γρηγορότερα απ’ όσο μπορούν να αναπαραχθούν. Και κατευθύνεστε προς την καταστροφή. Και ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ δεν φρενάρει. Και κάθε μέρα που δεν κάνετε το σωστό, είναι άλλη μία μέρα χαμένη, μια επιλογή λιγότερη. Και χάνετε και από μία επιλογή κάθε μέρα που περνά.

Κανένα δέντρο δεν μεγαλώνει μοναχό. Τα δέντρα μεγαλώνουν σε κοινότητες. Γύρω από συγκεκριμένα δέντρα αναπτύσσονται συγκεκριμένα φυτά. Και κάθε συγκεκριμένο φυτό έχει να προσφέρει μια συγκεκριμένη μορφή θεραπείας. Κι έτσι αν σκοτώσετε όλα τα δέντρα, αν κόψετε όλα τα δέντρα, καταστρέφετε μια ολόκληρη κοινότητα. Δεν καταστρέφετε απλώς ένα δέντρο, αλλά ολόκληρη την κοινότητα που το περιβάλλει, που ευδοκιμεί λόγω της ύπαρξης του δέντρου αυτού και ίσως να υπάρχουν θεραπευτικά βότανα για τους ανθρώπους ή τα ζώα, τα οποία χάνουμε. Έτσι λοιπόν, μιλάμε για την απώλεια μιας κοινότητας. Αν προχωρήσετε σε μαζικές αποψιλώσεις δασών, κάτι που συμβαίνει ευρέως στη Β. Αμερική και τον Καναδά τις μέρες αυτές, -και πιστεύω και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου- τότε θα έχετε καταλήξει να αποτελείτε μία ιδιαίτερα καταστρεπτική μορφή δύναμης. Και πολύ απλά, εάν ξαναφυτεύσετε δέντρα, δεν θα καταφέρετε να ξαναφυτεύσετε μια κοινότητα. Θα έχετε χάσει πάρα πολλά στην πορεία. Αυτό είναι κάτι που αδυνατείτε να καταλάβετε. Αλλά θα το καταλάβετε. Και η κατανόηση αυτή θα είναι ένα σκληρό μάθημα. Και ανάμεσα στις 100 κυρίαρχες οικονομικές μονάδεςτου κόσμου σήμερα, στις 100 μεγαλύτερες οικονομικές μονάδες -διότι αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιούν: ‘μονάδες’- οι 49 είναι κράτη και οι 51 εταιρείες. Πάρτε ένα δευτερόλεπτο να χωνεύσετε αυτό που μόλις ακούσατε. Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι σήμερα οι εταιρείες αποτελούν την κινητήριο δύναμη για τη λήψη αποφάσεων. Και οι εταιρείες δεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή. Δεν ενδιαφέρονται καν για τον αξιοπρεπή μισθό όσων εργάζονται σε αυτές.

Άρα, τι είδους αποφάσεις θα πάρουν αυτές οι οικονομικές δυνάμεις εκ μέρους μας; Αυτά τα εταιρικά κράτη – διότι έτσι τα αποκαλώ. Όχι, θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ ακριβά -όπως συνηθίζεται να λέγεται- για κάποια από όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Έτσι πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση, να αφυπνιστούν. Η δύναμη, η εξουσία βρίσκεται πάντοτε στα χέρια των ανθρώπων. Δεν έχουν παρά να αποκτήσουν κοινή συνείδηση, προκαλώντας τις επικρατούσες αξίες που τους επιβάλλονται καθημερινά. Διότι η κοινωνία αυτή έχει μετατραπεί σε μια κοινωνία καταναλωτών. Οργανώνεται με βάση τη οικονομία. Δεν ακολουθεί την κοινή λογική. Και ξέρετε, δεν είναι και πολύ σοφό να ακολουθείτε κάποιον μόνο και μόνο επειδή… τι; Ούτε που μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση για το λόγο που ακολουθείτε όσα ακολουθείτε. Αν όμως κάποιος επιχειρούσε να πηδήξει στο γκρεμό, θα τον ακολουθούσατε; Θα κάνατε κάτι τέτοιο;

Ακολουθείστε τη λογική σας. Ακολουθείστε την κοινή λογική. Κάθε ένας, κάθε μία οφείλει να είναι αρχηγός του εαυτού του/της. Με άλλα λόγια, μάθετε να σκέφτεστε μόνοι σας. Και καθώς κοιτάμε γύρω μας, αναζητούμε συμμάχους. Αναζητούμε φίλους. Αναζητούμε ανθρώπους που καταλαβαίνουν και συμφωνούν με αυτό το αίτημα για ειρήνη. “Επειδή στα χέρια σας αποθέτουμε κάθε μορφή ζωής. Και είναι δική σας ευθύνη και δικό σας καθήκον να φροντίσετε το σύνολο της ζωής.” Κι έτσι τα λόγια αυτά δεν αφορούσαν μόνο τις θείες και τους θείους μας και τα ξαδέλφια μας, ούτε τους πατέρες και τις μητέρες μας μόνο. Αφορούν κάθε μορφή ζωής. Αφορούν τα δέντρα. Αφορούν τα ψάρια. Τα ζώα. Όλα όσα ζουν. Ό,τι πάλλεται από ζωή. Διότι όλα αυτά είναι μία οικογένεια.

  • Μία προφητεία των αυτοχθόνων της Αμερικής – μιλούν οι πρεσβύτεροι Ρεντ Κρόου Ουέστερμαν και Όρεν Λάινονς
  • Ολόκληρο το βίντεο εδώ (με ελληνικούς υποτίτλους)

    https://dotsub.com/view/7cc178ce-3491-41d9-bbb5-da412836948a

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s