Η αλχημική διαδικασία

Η πρακτική αλχημική διαδικασία έχει από επτά μέχρι δώδεκα στάδια τα οποία μπορούν να επαναληφθούν άπειρες φορές, αλλά μπορούμε να τα συνοψίσουμε στα εξής τέσσερα βασικά στάδια:

Το νιγκρέντο/μαύρωση,

το αλμπέντο/λεύκανση,

η ξάνθωση,

και το ρουμπέντο/ερύθρωση.

Τα τέσσερα αυτά στάδια επίσης καθρεφτίζονται στην ακολουθία:

Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση-Νέα Θέση, όπου επίσης λέγεται ότι το ένα γίνεται δύο, τα δύο γίνονται τρία, τα τρία γίνονται τέσσερα, και τα τέσσερα ξαναγίνονται ένα – μια εξελικτική διαδικασία που επαναλαμβάνεται επ’άπειρον και καθρεφτίζεται στην τετρακτύδα, ενώ σαφώς χωράει πάρα πολλές μεταφυσικές ερμηνείες.

Πρακτικά αλλά και συμβολικά, το πρώτο στάδιο του νιγκρέντο ταυτίζεται με το θάνατο, τη σήψη, τη διάλυση και τον διαχωρισμό της χρήσιμης και καθαρής ύλης από τις ακαθαρσίες.

Στο δεύτερο στάδιο του αλμπέντο, πρέπει να πήξει και να σταθεροποιηθεί η καθαρή ύλη, να λάβει μια νέα, στέρεα μορφή.

Στο τρίτο στάδιο της ξάνθωσης, ανελίσσεται σε ανώτερη υλική μορφή, έχουμε το πρώτο βήμα της μεταστοιχείωσης από κάτι ναι μεν αγνό, αλλά σε λανθάνουσα κατάσταση, ή κατάσταση ύπνου, σε κάτι ανώτερο, που αρχίζει και αναπτύσσει τις εν δυνάμει ιδιότητές του.

Στο τελευταίο στάδιο της ερύθρωσης, το υλικό – είτε είναι φυσικό, είτε ανθρώπινο, ωριμάζει και τελειοποιείται, εκφράζοντας πια ενεργά το απόλυτο απόσταγμα του είναι του.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί άπειρες φορές καθώς θεωρείται ότι με κάθε επανάληψη πραγματοποιείται μια νέα μεταστοιχείωση, μέχρις ότου φτάσει η πνευματική ένωση και τελείωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s