Πήτερ Ουσπένσκυ, Κουνταλίνι

Στη λεγόμενη απόκρυφη φιλολογία ίσως να συναντήσετε την έκφραση «κουνταλίνι», «το πυρ της κουνταλίνι» ή «το ερπετό της κουνταλίνι».

Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται συχνά για να καθορίσει κάποιο είδος παράξενης δύναμης που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο και που μπορεί να αφυπνιστεί. Αλλά καμία από τις γνωστές θεωρίες δεν δίνει τη σωστή εξήγηση της δύναμης της κουνταλίνι.

Καμιά φορά, συνδέεται με το σεξ, με τη σεξουαλική ενέργεια, δηλαδή με την ιδέα της  δυνατότητας να χρησιμοποιηθεί η σεξουαλική ενέργεια για άλλους σκοπούς. Αυτή η τελευταία ερμηνεία είναι τελείως λανθασμένη, γιατί η κουνταλίνι μπορεί να βρίσκεται μέσα σε οτιδήποτε. Και πάνω απ’ όλα, δεν είναι κάτι το επιθυμητό ή το χρήσιμο για την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα, η κουνταλίνι είναι η δύναμη της φαντασίας που παίρνει  τη θέση μιας πραγματικής λειτουργίας. Όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται αντί να ενεργεί.  Όταν τα όνειρά του παίρνουν τη θέση της πραγματικότητας, όταν φαντάζεται ότι είναι αετός, λιοντάρι ή μάγος εκείνο που ενεργεί μέσα του είναι η δύναμη της κουνταλίνι.

  • Απόσπασμα από το βιβλίο του Πήτερ Ουσπένσκυ, Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού, εκδόσεις Πύρινος κόσμος
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s