Τα Χαρίσματα θεραπεύουν

Κάθε άνθρωπος έχει τα χαρίσματα, καθώς και τις αδυναμίες του, οι οποίες δεν είναι παρά τα συμπτώματα των χαρισμάτων που δεν έχουν εκφραστεί. Γι’ αυτό, η προσωπική του ολοκλήρωση είναι εφικτή όταν εστιάζει περισσότερο στα χαρίσματα και όχι στα ελαττώματά του.

Το παρελθόν ή η προσωπική ιστορία δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο νομίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε. Ως εκ τούτου, η μη προσκόλληση στο παρελθόν, άρα στο χρόνο ή στα γεγονότα που συνδέονται με το «εγώ», μας βοηθάει στην έκφραση των χαρισμάτων μας.

Ο άνθρωπος επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το φόβο του για το μέλλον παρά για το παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι, ο δρόμος της απελευθέρωσής του από τα στενά όρια του χρόνου, προϋποθέτει ότι αναλαμβάνει την υπευθυνότητα του εαυτού του, αντί να αποδίδει το φταίξιμο κάπου αλλού, δηλαδή, είτε στην προσωπική του ιστορία είτε στους άλλους.

Η θλίψη είναι το συναίσθημα-κλειδί, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει το φόβο σε εσωτερική γαλήνη και τελικά σε αγάπη. Η θλίψη υπάρχει στην απουσία της δράσης και των γνώσεων.

Η πλειονότητα των ασθενειών, ειδικότερα των ψυχολογικών, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης προοπτικής στη ζωή του ανθρώπου.

Η έκφραση της αγάπης, η οποία αποτελεί την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν εξαρτάται από το αν έχουμε ή όχι εισπράξει αγάπη στη ζωή μας.

  • Αποσπάσματα από το βιβλίο του Μάνουελ Σοχ «Τα Χαρίσματα θεραπεύουν», εκδόσεις Ισόρροπον
  • Πηγή: Time Therapy
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s