Είμαστε ποτέ σε άμεση επαφή με το φόβο;

Στο φόβο δεν υπάρχει διαύγεια. Και ας βάλουμε στο νου μας ότι μπορεί να φτιάχνει κανείς θεωρίες πάνω στα αίτια του φόβου, να τ’ αναλύει πολύ προσεκτικά, να εμβαθύνει σ’ αυτά διανοητικά, αλλά στο τέλος εξακολουθεί να είναι φοβισμένος. Αν όμως μπορούσαμε να εμβαθύνουμε στο ζήτημα του φόβου, να έχουμε πραγματική επίγνωση του φόβου, ίσως τότε θα μπορούσαμε να είμαστε απόλυτα ελεύθεροι από το φόβο.

Υπάρχουν οι συνειδητοί φόβοι: «φοβάμαι την κοινή γνώμη / ίσως χάσω τη δουλειά μου / ίσως μ’ εγκαταλείψει η γυναίκα μου / φοβάμαι να είμαι μόνος / φοβάμαι μήπως δεν μ’ αγαπούν / φοβάμαι το θάνατο». Υπάρχει ο φόβος μιας ολοφάνερα ασήμαντης, πληκτικής ζωής, η ατέλειωτη παγίδα στην οποία έχουμε πιαστεί: η ανία του να μορφώνεσαι, να κερδίζεις το ψωμί σου σ’ ένα γραφείο ή σ’ ένα εργοστάσιο, να κάνεις παιδιά, η απόλαυση μερικών ερωτικών διαλειμμάτων και η αναπόφευκτη θλίψη κι ο θάνατος. Όλα αυτά γεννούν φόβο, συνειδητό φόβο. Μπορεί κανείς ν’ αντιμετωπίσει όλο αυτό το φόβο, να περάσει μέσα απ’ αυτόν έτσι ώστε να μη φοβάται πια; Μπορεί κανείς να τα παραμερίσει όλα αυτά έτσι ώστε να είναι ελεύθερος; Αν δεν μπορεί, τότε ολοφάνερα ζει σε μια κατάσταση διαρκούς άγχους, ενοχής, αβεβαιότητας, με προβλήματα που μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Λοιπόν, τι είναι ο φόβος; Ξέρουμε πραγματικά το φόβο ή τον γνωρίζουμε μόνο όταν έχει πια περάσει; Είναι πολύ σημαντικό να το ανακαλύψουμε. Είμαστε ποτέ σε άμεση επαφή με το φόβο ή ο νους μας έχει τόσο πολύ εθιστεί, τόσο πολύ εκπαιδευτεί ώστε διαρκώς να δραπετεύει και να μην έρχεται ποτέ άμεσα σ’ επαφή μ’ αυτό που ονομάζει φόβο;

  • Απόσπασμα από το βιβλίο του Κρισναμούρτι, Ο κόσμος είστε εσείς, εκδόσεις Καστανιώτη
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s