{Εξελικτικά στάδια}

Οι διαδικασίες που ξεκινούν από την prima materia, την αμεταμόρφωτη ακόμα κι ωστόσο μυστηριώδη αρχική ουσία, επιτρέπουν στον τεχνίτη που πρέπει να είναι πάντα και στοχαστής, αφοσιωμένος εργάτης, να περάσει μέσα από μια σειρά εξελικτικών σταδίων.

Το πρώτο στάδιο αφορά το nigredo ή «μαύρισμα», ένα επικίνδυνο στάδιο που μπορεί να επιφέρει σύγχυση στον τεχνίτη μέσα από την παραγωγή καπνών και δηλητηρίων. Στην πορεία της ψυχολογικής εξατομίκευσης, αυτό αντιστοιχεί στην επαφή με τη «σκιά».

Το δεύτερο στάδιο ονομάζεται albedo, «λεύκανση», και μπορεί να παραβληθεί με την ενοποίηση της ψυχικής εικόνας, της άνιμα ή του άνιμους. Επιστρέφοντας στο φαινόμενο της μεταβίβασης μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή, που μπορεί να προκαλέσει πλήθος δυσκολιών στην ανάλυση, το μοτίβο του «μυστικού γάμου» έρχεται στο προσκήνιο. Από αυτήν την άποψη, ο πρώτος τεχνίτης είχε στο πλευρό του μια soror mystica μια πνευματική αδελφή ή βοηθό.

Τέλος, το αλχημικό έργο προχωρά στο τρίτο στάδιο το rubedo ή citrinitas, το «κοκκίνισμα» ή «κιτρίνισμα», που σημαίνει τη μετατροπή σε χρυσάφι. Η περιπόθητη φιλοσοφική λίθος φαίνεται να μην απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα σε αυτήν – αν μιλήσουμε ψυχολογικά στο Ταυτό – τα αντίθετα πνεύμα και ύλη, φως και σκοτάδι. Αρσενικό και θηλυκό, ενώνονται. Και με αυτό, η αλχημική πορεία της ενοποίησης – εάν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο – ολοκληρώνεται. Το μυστικό έργο και ο γεμάτος θλίψεις δρόμος του, ο περιστοιχισμένος από τόσα εμπόδια και λάθη, τελειώνει, αν μπορεί ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο.

  • Απόσπασμα από το βιβλίο του Gerhard Wehr , «Καρλ Γιουνγκ –Η ζωή και το έργο του», εκδόσεις Αρχέτυπο
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s