{Περιμένοντας στο ραντεβού}

Το σκηνικό παριστάνει το εσωτερικό ενός καφενείου. Έχουμε ραντεβού κι εγώ περιμένω. Στον Πρόλογο, όπου μόνος ηθοποιός του έργου είμαι εγώ, διαπιστώνω, καταγράφω την καθυστέρηση του άλλου. Η καθυστέρηση αυτή δε συνιστά προς το παρόν μαθηματική, μετρήσιμη οντότητα (κοιτάζω το ρολόι μου πολλές φορές). Ο Πρόλογος τελειώνει με μια βιαστική απόφαση: αποφασίζω να «συγχυστώ», πυροδοτώ το άγχος της αναμονής.

Τότε αρχίζει η Πρώτη Πράξη. Σ’ αυτήν κυριαρχούν οι υποθέσεις: κι αν έγινε παρεξήγηση ως προς την ώρα ή τον τόπο; Επιχειρώ να φέρω στη μνήμη μου τη στιγμή που κλείστηκε το ραντεβού, τις διευκρινίσεις που δόθηκαν τι να κάνω (άγχος για το πώς θα φερθώ) να πάω σε άλλο καφενείο; Να τηλεφωνήσω; Κι αν όσο λείπω έρθει ο άλλος; Μη βλέποντάς με μπορεί να φύγει κτλ.

Η Δεύτερη Πράξη είναι η πράξη του θυμού. Μέμφομαι δριμύτατα τον απόντα: «όπως και να ‘ναι (αυτός, αυτή) θα μπορούσε κάλλιστα…», «ξέρει καλά (αυτός, αυτή)…» αχ! Ας γινόταν να ήταν εδώ (αυτός, αυτή) για να μπορούσα να (του, της) τα ψάλω που δεν είναι εδώ!

Στην Τρίτη Πράξη φτάνω (κατακτώ;) το καθαρό άγχος: το άγχος της εγκατάλειψης. Μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο περνώ από την απουσία στο θάνατο. Ο άλλος είναι σαν νεκρός: έκρηξη πένθους: γίνομαι εσωτερικά πελιδνός.

Αυτό είναι το έργο. Ο άλλος, με την άφιξή του, μπορεί να το συντομεύσει. Αν φτάσει κατά τη διάρκεια της Πρώτης Πράξης, η υποδοχή είναι ήρεμη. Αν έρθει όσο κρατάει η Δεύτερη, έχουμε «σκηνή». Αν καταπλεύσει κατά τη διάρκεια της Τρίτης, έχουμε την αναγνώριση και την Ευχαριστία: ανασαίνω βαθιά σαν τον Πελλέα όταν βγαίνει από της γης τα βάθη και ξαναβρίσκει τη ζωή και την οσμή των ρόδων.

  • απόσπασμα από το βιβλίο του Ρολάν Μπαρτ, Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου, εκδόσεις Κέδρος
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s