{Ο Άγγελος και ο Αγγελιοφόρος}

«Πέρα από τις φυσικές δυνάμεις που μας περιβάλλουν και μας παραστέκονται, υπάρχουν δυο βασικές πνευματικές δυνάμεις στο πλευρό μας: ένας άγγελος κι ένας δαίμονας. Ο άγγελος μας προστατεύει πάντα, κι αυτό είναι θεϊκό δώρο – δεν είναι ανάγκη να τον επικαλούμαστε. Το πρόσωπο του αγγέλου σου είναι πάντα ορατό όταν κοιτάς τον κόσμο με μεγαλόψυχο βλέμμα. Είναι το ρυάκι, οι εργάτες στα χωράφια, ο γαλάζιος ουρανός. Πάνω σε τούτο το παλιό γεφύρι που μας βοηθάει να διασχίσουμε το ποτάμι, σε τούτο το γεφύρι που το έχτισαν τα χέρια ανώνυμων Ρωμαίων λεγεωνάριων, πάνω σ’ αυτό ακριβώς το γεφύρι βρίσκεται και το πρόσωπο του αγγέλου σου. Οι προγονοί μας τον έλεγαν φύλακα-άγγελο, άγγελο-προστάτη.

»Κι ο δαίμονας είναι άγγελος, αλλά είναι μια ελεύθερη δύναμη, στασιαστικη. Προτιμώ να τον αποκαλώ Αγγελιαφόρο, γιατί είναι ο κύριος σύνδεσμος ανάμεσα σ’ εσένα και στον κόσμο. Στην αρχαιότητα ήταν ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, ο Αγγελιαφόρος των θεών. Επεμβαίνει μόνο στον υλικό τομέα. Είναι παρών στο χρυσάφι της Εκκλησίας, γιατί ο χρυσός βγαίνει από τη γη κι η γη είναι το πεδίο του. Είναι παρών στη δουλειά μας και στη σχέση μας με το χρήμα. Όταν τον αφήνουμε ελεύθερο, έχει την τάση να σκορπίζεται. Όταν τον ξορκίζουμε, χάνουμε ό,τι καλό έχει να μας διδάξει, γιατί γνωρίζει καλά τον κόσμο και τους ανθρώπους. Όταν σαγηνευόμαστε από τη δύναμή του, μας κατέχει και μας απομακρύνει από τον Καλό Αγώνα.

»Κι όμως, ο μόνος τρόπος να γνωρίσουμε τον Αγγελιαφόρο μας είναι να τον κάνουμε φίλο. Ακούγοντας τις συμβουλές του, καλώντας τον σε βοήθεια όταν είναι απαραίτητο, αλλά χωρίς να τον αφήσουμε ποτέ να μας υπαγορεύει τους κανόνες. Όπως έκανες με τον πιτσιρίκο. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να ξέρεις τι θέλεις κι ύστερα γνωρίζεις το πρόσωπο και τ’ όνομά του».

«Πώς θα το ξέρω;» ρώτησα.

Κι ο Πέτρους με δίδαξε την ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΥ.

Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΥ

Κάθισε και χαλάρωσε εντελώς. Άσε το πνεύμα σου να περιπλανηθεί όπου θέλει, τη σκέψη σου να κυλήσει ανεξέλεγκτα. Ύστερα από λίγο, επανάλαβε: «Τώρα είμαι ξένοιαστος και τα μάτια μου κοιμούνται τον ύπνο του κόσμου».

Όταν νιώσεις το πνεύμα σου απαλλαγμένο από κάθε έγνοια, φαντάσου μια πύρινη στήλη στα δεξιά σου. Φρόντισε να είναι οι φλόγες ζωηρές και λαμπερές. Πες χαμηλόφωνα: «Προστάζω το υποσυνείδητο μου να εκδηλωθεί. Να μου ανοιχτεί και να μου αποκαλύψει τα μαγικά μυστικά του». Περίμενε λίγο, συγκεντρώσου μόνο στην πύρινη στήλη. Αν ξεπεταχτεί μια εικόνα, θα είναι η εκδήλωση του υποσυνειδήτου σου. Προσπάθησε να τη διατηρήσεις.

Και τώρα, πάντα με την πύρινη στήλη στα δεξιά σου, φαντάσου μια άλλη στ’ αριστερά σου. Όταν ζωηρέψουν οι φλόγες, πρόφερε σιγανά τις επόμενες λέξεις: «Είθε η δύναμη του Αμνού, που εκδηλώνεται σε όλα και όλους, να εκδηλωθεί και σ’ εμένα καθώς επικαλούμαι τον Αγγελιαφόρο μου. Ας μου παρουσιαστεί λοιπόν [όνομα του Αγγελιαφόρου]».

Κουβέντιασε με τον Αγγελιαφόρο σου, που θα σου παρουσιαστεί ανάμεσα στις δύο πύρινες στήλες. Κάνε τον κοινωνό του προβλήματός σου, ζήτησε του τη συμβουλή του και δώσε του τις απαραίτητες οδηγίες.

Όταν τελειώσει αυτή η συναλλαγή, άφησε τον να φύγει με τα εξής λόγια: «Ευχαριστώ τον Αμνό για το θαύμα που πραγματοποίησα. Είθε ο [όνομα του Αγγελιαφόρου] να ξανάρχεται κάθε φορά που θα τον επικαλούμαι κι έστω κι αν είναι μακριά, να με βοηθάει να πραγματοποιώ το έργο μου».

*Σημείωση: Στην πρώτη ή στις πρώτες επικλήσεις, ανάλογα με την ικανότητα συγκέντρωσης αυτού που πραγματοποιεί την τελετουργία, δεν προφέρουμε το όνομα του Αγγελιαφόρου. Λέμε μόνο «Αυτός». Αν η τελετουργία ολοκληρώθηκε σωστά, ο Αγγελιαφόρος πρέπει ν’ αποκαλύψει μεμιάς το όνομά του, με τηλεπάθεια Σε αντίθετη περίπτωση, να επιμείνεις για να μάθεις αυτό το όνομα και μόνο από κει και ύστερα άρχισε διάλογο. Όσο πιο πολύ επαναλαμβάνεται η τελετουργία, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η παρουσία του Αγγελιαφόρου και πιο γρήγορες οι πράξεις του.

«Κάνε την απόψε, είναι πιο εύκολο. Σήμερα, στην πρώτη σας συνάντηση, θα σου αποκαλύψει τ’ όνομά του. Αυτό το όνομα είναι μυστικό, δεν πρέπει να το μάθει κανείς, ούτε κι εγώ. Όποιος μάθει τ’ όνομα του Αγγελιαφόρου σου θα μπορεί να τον καταστρέψει».

Ο Πέτρους σηκώθηκε και συνεχίσαμε το δρόμο μας. Λίγο αργότερα φτάσαμε στο χωράφι όπου οι χωρικοί δούλευαν τη γη. Τους καλημερίσαμε στα ισπανικά, μας ανταπέδωσαν το χαιρετισμό και τραβήξαμε μπροστά.

«Αν έπρεπε να επικαλεστώ μια εικόνα, θα έλεγα πως ο άγγελος είναι η πανοπλία σου κι ο Αγγελιαφόρος το σπαθί σου. Μια πανοπλία προστατεύει σε κάθε περίπτωση, αλλά ένα σπαθί μπορεί να πέσει στη μέση της μάχης, να σκοτώσει ένα φίλο ή να στραφεί εναντίον του κατόχου του. Από την άλλη, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα μ’ ένα σπαθί, εκτός από το να καθίσεις πάνω του», κατέληξε γελώντας.

  • Απόσπασμα από το βιβλίο του Πάουλο Kοέλο, Το ημερολόγιο ενός μάγου, εκδόσεις Λιβάνη
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s