{Ζώντας μέσα στον ύπνο}

Την περίοδο ανάμεσα στους δυο παγκόσμιους πολέμους οι μόνες αναφορές που έχουμε για το συνειδητό ονείρεμα προέρχονται από τον Γκουρτζίεφ και το μαθητή του Ουσπένσκυ. Ο Γκουρτζίεφ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διαρκή, όπως πίστευε, ύπνωση του συνηθισμένου ανθρώπου και προσπάθησε να ξυπνήσει τους μαθητές του και να τους κάνει να ονειρευτούν συνειδητά. Σύμφωνα με αυτόν:

“Όταν ο άνθρωπος ξυπνάει από το συνηθισμένο ύπνο του νομίζουμε ότι βρίσκεται σε μια διαφορετική κατάσταση συνειδητότητας. Μπορεί να κινείται, να μιλάει με άλλους, να κάνει διάφορους υπολογισμούς, να βλέπει τον κίνδυνο και να τον αποφεύγει, να κάνει γενικά διάφορα πράγματα. Είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ’ όταν κοιμόταν. Αν όμως κοιτάξουμε κάπως βαθύτερα τη κατάστασή του και ρίξουμε μια ματιά στον εσωτερικό του κόσμο, στις σκέψεις του, στις αιτίες των πράξεών του, θα δούμε ότι βρίσκεται στην ίδια σχεδόν κατάσταση με αυτή όταν κοιμόταν. Ή θα μπορούσαμε να πούμε σε ακόμα χειρότερη, γιατί στον ύπνο του είναι παθητικός, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Όταν όμως είναι ξύπνιος, μπορεί κάθε στιγμή να κάνει κάτι και τα αποτελέσματα των πράξεών του θ’ αντανακλαστούν πάνω του και στους άλλους ανθρώπους γύρω του. Και όμως δεν έχει επίγνωση του εαυτού του. Είναι μια μηχανή, τα πάντα του συμβαίνουν. Δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή των σκέψεών του, δεν μπορεί να ελέγξει τη φαντασία του, τα συναισθήματά του, την προσοχή του. Ζει σ’ έναν υποκειμενικό κόσμο, που αποτελείται από το “αγαπώ”, “δεν αγαπώ”, “συμπαθώ”, “δε συμπαθώ”, “θέλω”, “δε θέλω”, δηλαδή απ’ αυτά που νομίζει ότι συμπαθεί, που νομίζει ότι δε συμπαθεί, που νομίζει ότι θέλει, που νομίζει ότι δε θέλει. Δε βλέπει τον πραγματικό κόσμο. Ο πραγματικός κόσμος είναι κρυμμένος από τον τοίχο της φαντασίας του. Ζει μέσα στον ύπνο. Κοιμάται. Αυτό που ονομάζουμε “εγρήγορση” δεν είναι παρά ένας ύπνος και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνος από το νυχτερινό ύπνο στο κρεβάτι μας.

Μπορεί να σκέπτεται κάποιος για χίλια χρόνια. Μπορεί να γράψει ολόκληρες βιβλιοθήκες από βιβλία, να δημιουργήσει εκατομμύρια θεωρίες και όλα αυτά ενώ θα κοιμάται, χωρίς καμιά δυνατότητα να ξυπνήσει. Αντίθετα αυτά τα βιβλία και αυτές οι θεωρίες, που έχουν γραφτεί και δημιουργηθεί σε μια κατάσταση ύπνου, θ’ αποκοιμίζουν απλώς και τους άλλους.

Όσο ο άνθρωπος κοιμάται βαθειά και είναι ολόκληρος βυθισμένος σε όνειρα, δεν μπορεί ούτε καν να σκεφτεί ότι κοιμάται. Αν το σκεπτόταν θα ξυπνούσε. Κι έτσι συνεχίζονται τα πάντα. Και οι άνθρωποι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι χάνουν με αυτόν τον ύπνο τους. Ο άνθρωπος έχει από τη φύση του τη δυνατότητα να είναι ένα αυτενσυνείδητο ον. Έτσι δημιουργήθηκε και τέτοιος γεννιέται. Αλλά γεννιέται ανάμεσα σε κοιμισμένους ανθρώπους και φυσικά αποκοιμιέται και αυτός ανάμεσά τους, τότε ακριβώς που θα έπρεπε να έχει συνείδηση του εαυτού του. Όλα συντείνουν σε αυτό: η αθέλητη μίμηση των μεγαλυτέρων από το παιδί, η σκόπιμη και η τυχαία υποβολή και η λεγόμενη “εκπαίδευση”. Κάθε προσπάθεια του παιδιού να ξυπνήσει, του τη σταματούν αμέσως. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Και χρειάζονται πολλές προσπάθειες και πολύ βοήθεια για να ξυπνήσει αργότερα, όταν έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες συνήθειες που του επιβάλουν τον ύπνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο άνθρωπος χάνει τη  δυνατότητα  αφύπνισης από την παιδική του ηλικία. Ζει όλη του τη ζωή σε ύπνο και πεθαίνει σε ύπνο.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ύπνος, που μέσα σε αυτόν ζει και κινείται ο άνθρωπος δεν είναι φυσιολογικός, αλλά μια ύπνωση. Ο άνθρωπος είναι υπνωτισμένος και αυτή η κατάσταση διατηρείται και ενισχύεται αδιάκοπα μέσα του. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν συμφέρον να κρατήσουν τον άνθρωπο σε μια κατάσταση ύπνου και να τον εμποδίσουν να δει την αλήθεια και να κατανοήσει τη θέση του”.

Υπάρχει μια Ανατολική ιστορία για έναν πλούσιο μάγο που είχε πολλά πρόβατα. Ήταν όμως ταυτόχρονα και πολύ φιλάργυρος. Δεν ήθελε να μισθώσει βοσκούς, ούτε να βάλει φράκτη γύρω από το λιβάδι όπου έβοσκαν τα πρόβατα. Γι’ αυτό τα πρόβατα συχνά περιπλανιόνταν στο δάσος, έπεφταν στις χαράδρες και πάνω απ’ όλα, έφευγαν γιατί ήξεραν ότι ο μάγος ήθελε το κρέας και το τομάρι τους και αυτό δεν τους άρεσε καθόλου.

Τελικά ο μάγος βρήκε μια λύση. Υπνώτισε τα πρόβατά του και πρώτα απ’ όλα τους υπέβαλε την ιδέα ότι ήταν αθάνατα και ότι δε θα πάθαιναν τίποτα αν τα έγδερναν, ότι, αντίθετα, αυτό θα ήταν για το καλό τους και μάλιστα πολύ ευχάριστο. Τους υπέβαλε ύστερα την ιδέα ότι ο μάγος ήταν καλό αφεντικό, ότι αγαπούσε το κοπάδι του τόσο πολύ, ώστε ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα στον κόσμο για  χατίρι του. Ύστερα τους είπε ότι ακόμα και αν τους συνέβαινε κάτι, δε θα συνέβαινε τότε, οπωσδήποτε όχι εκείνη τη μέρα και γι’ αυτό δεν ήταν ανάγκη να το σκέπτονται. Μετά τους υπέβαλε την ιδέα ότι δεν ήταν καθόλου πρόβατα. Σε μερικά υπέβαλε την ιδέα ότι ήσαν λιοντάρια, σε άλλα ότι ήταν αετοί, σε άλλα ότι ήσαν άνθρωποι και σε άλλα ότι ήταν μάγοι.

Μετά από αυτό τελείωσαν οι έγνοιες και οι στενοχώριες του με τα πρόβατα. Ποτέ αυτά δεν ξανάφυγαν, αλλά περίμεναν ήσυχα την ώρα που ο μάγος θα απαιτούσε το κρέας και το τομάρι τους.

Αυτή η ιστορία απεικονίζει πολύ καλά την κατάσταση του συνηθισμένου ανθρώπου.

…Μόνον ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται απόλυτα τη δυσκολία της αφύπνισης, μπορεί να καταλάβει την αναγκαιότητα μιας μακρόχρονης και σκληρής εργασίας για να ξυπνήσει.

…Η αυτοπαρατήρηση είναι ένα όργανο αυτο-αλλαγής, είναι ένα μέσο που αφυπνίζει…Με την αυτοπαρατήρηση ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του είναι η συνεχής του ταύτιση με χιλιάδες πράγματα. Αυτή ακριβώς δεν τον αφήνει να νοιώσει ούτε μια στιγμή πραγματικότητας. Για να μάθει όμως ο άνθρωπος να μην ταυτίζεται, πρέπει πρώτ’ απ’ όλα να μην ταυτίζεται με τον εαυτό του.

  • Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου, Το συνειδητό ονείρεμα- Από τη λήθη του ύπνου και του θανάτου, στην αφύπνιση της μεγάλης απελευθέρωσης, Εκδόσεις Έσοπτρον
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s