Η φυλακή της αγάπης

Η απειλή του τρίτου ενυπάρχει όταν αγαπάμε· ακόμη και ο πιο ελεγχόμενος γάμος δεν μπορεί να καθησυχάσει τους φόβους μας. Παρ΄όλα αυτά, πολλοί από εμάς κάνουν μια προσπάθεια. «Καθόσασταν μ΄εκείνον τον τύπο αρκετή ώρα. Τι λέγατε;» «Περνάς πολλές ώρες στον υπολογιστή! Είναι μόνο για τη δουλειά σου;» «Πού ήσουν;» «Ποιος ήταν εκεί;» «Σου έλειψα;» Πολλές από τις απορίες μας ταλαντεύονται ανάμεσα στην οικειότητα και την αδιακρισία. Λέμε ότι ρωτάμε επειδή νοιαζόμαστε, αλλά συχνά το κάνουμε επειδή φοβόμαστε.

Έτσι, βάζουμε κανόνες και ελπίζουμε ότι ο σύντροφός μας θα υπακούσει· ουσιαστικά, προσπαθούμε να σιγουρέψουμε την πίστη σφίγγοντας προληπτικά τα λουριά. Η επιθυμία όμως είναι ανυπότακτη, παρόλο που οι πράξεις διέπονται από τη λογική και επομένως ελέγχονται πιο εύκολα. Δεν επιτρέπεται να έχεις στενούς προσωπικούς φίλους του αντίθετου φύλου. Δεν μπορείτε να πάτε μαζί στο σινεμά, εκτός κι αν είναι άλλοι μαζί σας. Δεν υπάρχουν DVD που δεν μπορούμε να δούμε μαζί. Απαγορεύονται τα στριπτιζάδικα- εξαιρείται η περίπτωση των μπάτσελορ πάρτι. Όχι άνδρες χορευτές. Αυτό το φόρεμα είναι πολύ αποκαλυπτικό. Δεν μπορείς ν΄αναπολείς τους πρώην σου και, φυσικά, δεν μπορείς να βγεις μαζί τους. Όταν η αγωνία μας υπερβαίνει τα όρια, επιστρέφουμε σε πιο παλιομοδίτικα μέσα ελέγχου: κατασκοπεύουμε. Ελέγχουμε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών, τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκε, το ντεπόζιτο της βενζίνης, το κινητό τηλέφωνο. Αλλά αυτές οι στρατηγικές ποτέ δεν είναι αρκετές. Οι ανακρίσεις, οι διαταγές, ακόμη και τα χειροπιαστά στοιχεία αποτυγχάνουν να μετριάσουν τον βαθύ φόβο μας για την ελευθερία του συντρόφου μας. Το αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να επιθυμεί κάποιο τρίτο.

Τα προβλήματα γίνονται απειλητικά όταν η μονογαμία παύει να είναι μια ελεύθερη έκφραση αφοσίωσης και γίνεται καταναγκαστική υποταγή. Ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σ΄αυτό που ο Στίβεν Μίτσελ ονομάζει «πράξεις οργιώδους ανυπακοής». Όταν αρνούμαστε πεισματικά την ενδεχόμενη ύπαρξη του τρίτου στη σχέση μας, ίσως ο σύντροφός μας αποφασίσει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Εξωσυζυγικές σχέσεις, διαδικτυακές συνευρέσεις, στριπτιζάδικα και σεξ σε επαγγελματικά ταξίδια είναι συνηθισμένες παραβάσεις που δημιουργούν ψυχολογική απόσταση από μια φορτική σχέση. Όταν το τρίτο πρόσωπο εξοστρακίζεται κάπου μακριά, έξω από το γάμο, τότε εκεί ακριβώς θα το ψάχνουμε.

*Απόσπασμα από το βιβλίο της Esther Perel, Ερωτική νοημοσύνη, εκδόσεις Κέλευθος

*Η φωτογραφία «Prison Of Love» είναι του Philippe Sainte-Laudy

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s