Τα βάθη της επιθυμίας

Το τι και το πώς της επιθυμίας μας συχνά βρίσκονται κρυμμένα σε λεπτομέρειες της παιδικής μας ηλικίας. «Διαβάζοντας»,  επομένως, την ιστορία των πρώτων χρόνων της ζωής μας αποκαλύπτουμε και το ιστορικό της επιθυμίας μας. Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο φτάνουμε στο σημείο όπου μάθαμε για πρώτη φορά ν΄αγαπάμε μ΄έναν ορισμένο τρόπο. Μάθαμε να βιώνουμε ή όχι την απόλαυση, να εμπιστευόμαστε ή όχι τους άλλους, να μας δίνουν ή να μας αρνούνται; Ανταποκρίνονταν οι γονείς μας στις ανάγκες μας ή έπρεπε να προσαρμοζόμαστε εμείς στις δικές τους; Στρεφόμασταν σε αυτούς για προστασία ή εξαφανιζόμασταν από μπροστά τους για να προστατέψουμε τον εαυτό μας; Νιώθαμε απόρριψη; Ταπείνωση; Εγκατάλειψη; Μας καταπίεζαν; Μας προκαλούσαν ταραχή; Μας ηρεμούσαν; Μάθαμε να μην περιμένουμε πάρα πολλά, να κρυβόμαστε όταν είμαστε αναστατωμένοι, να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια; Μέσα στην οικογένεια συναισθανόμαστε πότε μπορούμε άνετα να γίνουμε το επίκεντρο και πότε οι άλλοι μπορεί να πληγωθούν από τον υπερβολικό ενθουσιασμό μας. Αποκτάμε συναίσθηση του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητάς μας. Και μαθαίνουμε έναν σωρό άλλα μαθήματα για το ποιοι και πώς πρέπει να είμαστε: να ανοιγόμαστε ή να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να τραγουδάμε ή να ψιθυρίζουμε, να κλαίμε ελεύθερα ή να κρύβουμε τα δάκρυά μας, να τολμάμε ή να φοβόμαστε.

Όλες αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τις προσδοκίες μας για τους άλλους.  Τις κουβαλάμε σαν προίκα στην ενήλικη αγάπη, σαν «καρτέλα συναισθηματικής απόδοσης». Ένα μέρος τους είναι εμφανές και έκδηλο, αλλά το μεγαλύτερο παραμένει κρυφό ακόμη και από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η σεξουαλική προτίμηση διαμορφώνεται από τις συγκινήσεις των πρώτων χρόνων της ζωής μας. Αυτές σχετίζονται άμεσα με την ικανότητά μας για συναισθηματική εγγύτητα και απόλαυση- γι΄αυτό, άλλωστε και ανατρέχουμε στο παρελθόν της επιθυμίας μας. Τι μας ερεθίζει και τι μας «ξενερώνει»; Τι μας έλκει; Τι μας απωθεί; Γιατί; Πόση εγγύτητα αντέχουμε; Αντέχουμε την απόλαυση με το άτομο που αγαπάμε;

*Απόσπασμα από το βιβλίο της Esther Perel, Ερωτική νοημοσύνη, εκδόσεις Κέλευθος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s