Τα μηνύματα του σώματός μας και πώς να τα κατανοούμε, Jean-Piere Barral

Τα μηνύματα του σώματός μας και πώς να τα κατανοούμε, Jean-Piere Barral, μετάφραση: Γιώργης Τουφεξής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2012

Στο εκλαϊκευμένο αυτό έργο του ο διακεκριμένος οστεοπαθητικός Ζαν-Πιερ Μπαράλ μας εξηγεί τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα όργανα του σώματός μας και στις συγκινησιακές καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε ή βιώσαμε στο παρελθόν, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και προτείνοντας λύσεις και τρόπους για να αποφορτίζουμε την ένταση που αυτά συγκρατούν.

Ο Μπαράλ ξεκινάει από τη βασική αρχή ότι το σώμα έχει μνήμη. Σε αυτό εγγράφεται η ανάμνηση τραυματικών βιωμάτων, συναισθηματικών ή σωματικών, τα οποία παραμένουν σε κατάσταση ύπνωσης έως ότου ένα ερέθισμα τα αφυπνίσει, και τότε μπορεί να εκδηλωθούν με άλλη μορφή από την αρχική ή σε άλλη περιοχή του σώματος.

Σε αυτό το βιβλίο μπορούμε να βρούμε μια λεπτομερή περιγραφή των οργάνων του σώματός μας, των προειδοποιητικών συμπτωμάτων σε περίπτωση που δυσλειτουργούν, των προβλημάτων που μπορεί να τα επηρεάσουν και των αιτίων που προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Βρίσκουμε επίσης οδηγίες για το πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα όργανά μας σε συγκινησιακό, σωματικό και διατροφικό επίπεδο. Και στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια σχετικά συνοπτική, ωστόσο κατατοπιστική αναφορά στις ήπιες θεραπευτικές μεθόδους όπως η γιόγκα, τα ανθοϊάματα Μπαχ, η σωφρολογία, το τάι τσι τσουάν κ.ά.

Ενδεικτικά αποσπάσματα:

Το σημερινό σύστημα υγείας έχει την τάση να μας λέει: «Ας αρρωσταίνετε, εμείς θα σας θεραπεύουμε». Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η στάση είναι καλή. Θα ήταν προτιμότερο να μας συστήνουν: «Κάντε προπάντων ό,τι είναι δυνατόν για να έχετε καλή υγεία».

Σε αυτό το βιβλίο θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας δώσω πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοείτε τη γλώσσα του σώματος και να προσαρμόζεστε στις απαιτήσεις του ώστε να διαχειρίζεστε καλύτερα τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας. Για παράδειγμα, αν κάποια μέρα πονάει το στομάχι σας, πριν σπεύσετε στο φαρμακείο και αγοράσετε κάποιο φάρμακο που καμουφλάρει τον πόνο, κάντε στον εαυτό σας κάποιες ουσιώδεις ερωτήσεις: «Πώς πέρασε η μέρα μου; Στη δουλειά, μήπως συγκρούστηκα με τους ανωτέρους μου; Αν έτσι έγινε, πόσο πολύ με ενόχλησε αυτό;» Αν καταλήξετε, για παράδειγμα, στο συμπέρασμα ότι τα πικρά λόγια του προϊσταμένου σας προκάλεσαν το στομαχόπονο, μπορείτε να μετριάσετε τον πόνο και επίσης να χτίσετε καλύτερα τις άμυνες σας. Με ποιον τρόπο; Δημιουργώντας με τη φαντασία σας μια νέα στάση απέναντι σε αυτή την ενόχληση, ενισχύοντας την προστασία σας, επιστρατεύοντας τις δυνάμεις σας, φροντίζοντας το όργανο του σώματος σας με την κατάλληλη διατροφή και υιοθετώντας υγιεινή ζωή. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε για κάθε όργανο του σώματος:

* μια σύντομη περιγραφή της λειτουργίας του

*λεπτομερή εξήγηση των δυσλειτουργιών του και των τυχόν συμπτωμάτων

*τις συγκινησιακές καταστάσεις που συνδέονται με το συγκεκριμένο όργανο

*μια περιγραφή της προσωπικότητας του ατόμου, του φάσματος των συγκινησιακών καταστάσεων που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο όργανο. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος «ήπαρ» ή ο άνθρωπος «καρδιά» ή ο άνθρωπος «νεφροί», γνωρίζοντας ότι αναφερόμαστε στο όργανο που κυριαρχεί, καθώς τα όργανα του σώματος μας αλληλεπιδρούν

*τέλος, την κατάλληλη φροντίδα για κάθε συγκεκριμένο όργανο, σε σωματικό, διατροφικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Πριν καταλήξετε στους ειδικούς και τους ακούσετε να λένε «Τίποτα δε λειτουργεί πια, θα σας αναλάβουμε εμείς», μη λησμονείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας κάποια αποτελεσματικά μέσα δράσης για να διατηρείτε την υγεία σας: να αφουγκράζεστε και να κατανοείτε τα μηνύματα που σας δίνει το σώμα σας.

Οι συγκινήσεις μας αντηχούν στα όργανά μας

Όταν δοκιμάζουμε μια συγκίνηση, δεν είναι το πόδι μας ή το σαγόνι μας που αντιδρά, αλλά τα όργανά μας. Πράγματι, είναι πολύ δεκτικά στις συγκινήσεις και στα συναισθήματά μας. Με αυτό τον τρόπο οι συγκινήσεις μας σωματοποιούνται. Υπάρχουν φράσεις της καθομιλουμένης που το εκφράζουν αυτό αυθόρμητα: «Μου ‘πρηξες το συκώτι», «Μου ραγίζεις την καρδιά», «Μου κόπηκαν τα ήπατα», «Μου κόπηκε η χολή», «Μου πιάστηκε η ανάσα», «Μου γυρίζει το στομάχι». Όπως επίσης λέμε: «Έχει μεγάλο στομάχι», «Έχει καρδιά»… Σε πολλές γλώσσες υπάρχει πλούτος εκφράσεων για το φάσμα των συγκινησιακών καταστάσεων που σωματοποιούνται. Υπάρχει ιεραρχία στο βαθμό ανταπόκρισης των οργάνων. Είναι συνάρτηση της έντασης, της σοβαρότητας και της διάρκειας του στρες. Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε το στρες που αισθάνεται κάποιος όταν έχει χάσει τα κλειδιά του με αυτό που προκαλείται από μια ερωτική απιστία ή από τη ρήξη με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Στη συνήθη κατάταξη της έντασης των συγκινήσεων, πρώτη θέση κατέχει ο θάνατος ενός οικείου προσώπου, κατόπιν το διαζύγιο, η απόλυση από τη δουλειά και η ανεπιθύμητη μετακόμιση. Μετά από αυτά ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Οι συγκινησιακές αντιδράσεις ξεκινούν από τους απλούς σπασμούς της χοληδόχου κύστης, τις καούρες, τον εμετό, την αδιαθεσία, τη λιποθυμία, το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, τους διάφορους τύπους ηπατίτιδας, ως τις πιο σοβαρές ασθένειες . Γενικά μιλώντας, οι μικρές απογοητεύσεις επιδρούν στη χοληδόχο κύστη και στο ηλιακό πλέγμα (που εδρεύει χαμηλά στο στομάχι). Θα δούμε ότι κάθε όργανο συνδέεται συγκινησιακά και φυσιολογικά με τον εγκέφαλο. Η συγκινησιακή σχέση με αυτόν είναι ποιοτική. Δεν τον επηρεάζει οποιουδήποτε είδους στρες. Τα πρωτεία κατέχουν το έντερο και το ήπαρ, που είναι οι πιο σημαντικές αποθήκες συγκινήσεων.

Τα όργανά μας αντηχούν τη συμπεριφορά μας

Δεν είναι απλώς ότι ένα όργανο αντιδρά σε μια συγκεκριμένη συγκινησιακή κατάσταση, αλλά η αντίδραση του οργάνου προδίδει κάποιες από τις συμπεριφορές μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα το έντερο, που συνδέεται συχνά με την ψυχική ακαμψία και τη μανία καθαριότητας. Όταν ένα άτομο που παρουσιάζει ευαισθησία ή αδυναμία στο έντερο βρεθεί σε παροξυσμό, θα εμφανίσει ξαφνικά φρενίτιδα καθαριότητας ή θα συγκρουστεί με πρόσωπα του περιβάλλοντός του για ασήμαντες λεπτομέρειες.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s