Ο πόνος ως πολύτιμος σύμμαχος

Ο πόνος, είτε είναι σωματικός, είτε ψυχικός, μας πονάει το ίδιο και αντανακλά τις εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά μας και όταν εκδηλώνεται ως ασθένεια (α- σθένος < α- στερητ. + σθένος), μας δίνει ένα σαφές μήνυμα ότι κάτι κάνουμε λάθος. Μας αναγκάζει έτσι να δούμε τις χρόνιες πολλές φορές εσωτερικές μας συγκρούσεις και τα συσσωρευμένα μέσα μας «αρνητικά» συναισθήματα. Μας ωθεί να αλλάξουμε κάτι συνειδητά για να επανέλθουμε στην κατάσταση της υγείας.

Κάθε πόνος και κάθε ασθένεια όταν εκδηλώνονται μας επικοινωνούν τις ανάγκες της ψυχής μας και μας δείχνουν ποιες πτυχές του εαυτού μας χρειάζεται να αγκαλιάσουμε, να αποδεχθούμε, να συγχωρήσουμε, να αγαπήσουμε και τελικά να θεραπεύσουμε.

Μόνον αν ακούσουμε το μήνυμα που φέρνει ο πόνος, δηλαδή γιατί πονάμε τώρα, τι συνέβη, πού εγκλωβιστήκαμε, τι δεν κάναμε σωστά, τι χρειαζόμαστε πραγματικά, ποιες ανάγκες μας παραμελήσαμε και μόνον αν ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό μας θεραπευτή και δράσουμε αναλόγως, θεραπευόμαστε.

Όσο παραμένουμε στην άρνηση και στην αντίσταση και στην έστω και προσωρινή ανακούφιση ή αποφυγή και το κουκούλωμα του πόνου, πυροδοτούμε όλο και πιο έντονες αντιδράσεις του.

Αντί να τον φοβόμαστε, ας προσεγγίζουμε τον πόνο ως έναν πολύτιμο σύμμαχο που μας βοηθάει να γνωρίζουμε τι δεν πάει καλά. Όπως λένε και οι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη:

Άιντε μη φοβάσαι που φοβάσαι, φίλος με τον πόνο να ‘σαι, πάντα έχει η ζωή κάτι πιο βαθύ να πει και ο φόβος και ο πόνος είναι δυο σοφοί.

Νατάσσα Χαρέλα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s