Η απέραντη μοναξιά του τσιγκούνη

Τι απέραντη μοναξιά βιώνουν οι συναισθηματικά τσιγκούνηδες!

Ζουν σε μόνιμο ανταγωνισμό με τους ανθρώπους γύρω τους και δύσκολα θα βγει από το στόμα τους μια καλή κουβέντα για τους άλλους. Εύκολα επικρίνουν τους πάντες και προσφέρουν τη βοήθειά τους μόνον αν επωφελούνται και οι ίδιοι. Από το φόβο τους να μη χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης, ή να μην τους εξαπατήσουν και τους εκμεταλλευτούν οι άλλοι, κλείνονται όλο και πιο σφιχτά στο καβούκι τους.

Κυλούν όλο και περισσότερο στη μιζέρια και στην αφόρητη μοναξιά, επειδή αδυνατούν να αφεθούν στις όποιες εναλλαγές της ζωής, να αφεθούν στη ροή της και να προσαρμόζονται στα δεδομένα της στιγμής. Βιώνουν τον τρόμο μπροστά στην όποια έκτακτη αλλαγή, ή εμπόδιο που προκύπτει, αφού μπορούν να κινούνται μόνον βάσει αυστηρού προγραμματισμού και αποσυντονίζονται τελείως όταν κάτι ξεφεύγει από τον δικό τους έλεγχο. Γίνονται καχύποπτοι, κτητικοί και ζηλιάρηδες, γίνονται άκαμπτοι και μπροστά σε κάθε νέα πρόκληση σπάνε εύκολα και καταρρέουν. Δύσκολα μοιράζονται με τους άλλους, αφού ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται κανέναν. Η καρδιά τους στενεύει όλο και περισσότερο και δεν μπορούν να δεχτούν, αφού δεν ξέρουν να δίνουν. Δεν είναι ευτυχισμένοι γιατί η Αγάπη θέλει άπλα, ανοιχτή καρδιά, θέλει γενναιοδωρία, θέλει ελεύθερη ροή και δόσιμο με ανιδιοτέλεια.

Η καλοσύνη και η συμπόνια δεν συμβαδίζουν με την τσιγκουνιά. Και μόνον όταν δίνουμε κάτι, έστω από το χρόνο μας ή από την καρδιά μας στους άλλους ερχόμαστε κοντά τους και νιώθουμε κοντά τους, μόνον τότε χαιρόμαστε το μοίρασμα. Η υλική ή η συναισθηματική γενναιοδωρία μας σώζει από τον εγωκεντρισμό μας και είναι ο δρόμος για να χτίσουμε πιο δυνατές και στέρεες σχέσεις αμοιβαίας  εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους.

Νατάσσα Χαρέλα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s