Οι γονείς ως πρότυπα των παιδιών

Τα παιδιά είναι πολύ καλοί παρατηρητές και για αυτό αντιγράφουν εύκολα και μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους και των φροντιστών τους.

Δεν διδάσκονται από αυτά που τους λέμε, αλλά από τη δική μας στάση και συμπεριφορά, για αυτό πολύ συχνά βλέπουμε συμπεριφορές και στάσεις ζωής να μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και εμείς λέμε ότι έμοιασε το παιδί στον παππού ή στην γιαγιά, ή χρησιμοποιούμε φράσεις του τύπου: «ίδιος ο πατέρας του/ η μάνα του».

Αν εμείς ως γονείς είμαστε επικριτικοί, επιθετικοί, ανταγωνιστικοί, βίαιοι, απαισιόδοξοι, δεν χρησιμοποιούμε τον διάλογο για να επιλύουμε τις διαφορές μας, εάν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πιο πιθανό είναι αυτά τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα να τα υιοθετήσουν και να τα αναπαράγουν και τα παιδιά μας. Δε γίνεται να γκρινιάζουμε ως γονείς και να απαιτούμε σεβασμό των ορίων μας από τα παιδιά μας, ενώ εμείς οι ίδιοι αδυνατούμε να πειθαρχούμε στον εαυτό μας και να εφαρμόζουμε στην πράξη όσα ζητάμε.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει βέβαια και για όλα τα θετικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές μας. Τα παιδιά μας θα τις μιμηθούν και αυτές.

Τα παιδιά δεν ξεγελιούνται εύκολα. Μυρίζονται αμέσως το ψέμα και την ασυνέπειά μας, την αδικία, την ανακολουθία στα λόγια και στις πράξεις μας. (Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις).

Ως γονείς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εμείς είμαστε το ζωντανό παράδειγμα που θα μιμηθούν και ότι η ποιότητα της σχέσης μας μαζί τους, αντανακλά τι είδους άνθρωποι θα γίνουν αργότερα.

Ας λειτουργήσουμε εμείς λοιπόν ως θετικά πρότυπα των παιδιών μας, ας είμαστε αυτό που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας!

Νατάσσα Χαρέλα

 

Ένα ποίημα από τη Ντόροθυ Νόλτε (1924 – 2005), που το έγραψε για μια εφημερίδα το 1954 και έγινε ένας ύμνος για την ανατροφή των παιδιών. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Νόλτε όταν το έγραψε για πρώτη φορά είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΝ. ΜΕΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑΝ».

“To νευρικό παιδί”, μια ιστορία του του Έντονη ντε Μέλο

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s