Δεν αλλάζω, αλλά γίνομαι αυτό που είμαι!

Λέμε και ακούμε πολύ συχνά τη φράση «θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου». Τη λέμε όταν φτάνουμε σε ένα σημείο που κατανοούμε ότι «δεν πάει άλλο έτσι», ή όταν έχουμε βιώσει ένα ισχυρό σοκ, όπως μια ασθένεια, μια απώλεια, έναν χωρισμό, ένα ατύχημα, ή όταν το έδαφος τρέμει κάτω από τα πόδια μας και τότε αποφασίζουμε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας. Παρόλο που εμπεριέχουν πολύ πόνο αυτές οι εμπειρίες είναι ταυτόχρονα μια εξαιρετική ευκαιρία για να βρούμε και να συναντηθούμε με τον αληθινό μας Εαυτό.

Είναι όμως μεγάλη πλάνη και παγίδα να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Ο στόχος μας δεν είναι αυτός. Ο στόχος μας θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο να αλλάξουμε την λαθεμένη εκπαίδευση που δεχτήκαμε, τις πεποιθήσεις του διαχωρισμού, τις συνήθειες και τις εγωκεντρικές συμπεριφορές που μας απομακρύνουν από τον Εαυτό μας. Ο στόχος μας να είναι το να αφήσουμε πίσω τον τρόπο ζωής που δεν θέλουμε και να καλωσορίσουμε ό,τι μας ηρεμεί και βοηθάει την ψυχή μας να έρθει στον τόπο της.

Προέχει όμως να αποδεχτούμε με βαθιά κατανόηση και τρυφερότητα όσα δεν αλλάζουν όπως είναι π.χ. η σωματική μας διάπλαση. Η διαδικασία της αλλαγής των όποιων δυσλειτουργικών συνηθειών και συμπεριφορών μας είναι μακρόχρονη και απαιτεί μεγάλη υπομονή και επιμονή μέχρι να καθιερωθεί κάτι νέο. Δεν χρειάζεται όμως να θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους και να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες, γιατί συνήθως απογοητευόμαστε εύκολα με την πρώτη αποτυχία μας.

Πώς θα ξέρουμε αν είμαστε στο δρόμο της συνάντησης με τον Εαυτό; Το αναγνωρίζουμε εύκολα όταν νιώθουμε σεβασμό για τη ζωή στην ολότητά της, όταν νιώθουμε όμορφοι μέσα στη μοναδικότητά μας και βλέπουμε με παιδική αθωότητα την ομορφιά σε καθετί γύρω μας, όταν διατηρούμε το χιούμορ, την καλή μας διάθεση, όταν νιώθουμε πληρότητα και ευγνωμοσύνη και κάθε στιγμή που ζούμε είναι δώρο.

Αυτό που χρειάζεται είναι το άγρυπνο μάτι μας σε ό,τι μας απομακρύνει από τον Εαυτό μας, σε ό,τι είναι ένα ψεύτικο προσωπείο, σε ό,τι μας φοβίζει να είμαστε απλώς αυτός ο υπέροχος, αληθινός Εαυτός μας.

Νατάσσα Χαρέλα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s