Γνώση έχουμε, την εφαρμόζουμε;

Κοινά χαρακτηριστικά όλων μας, ως αναζητητές,  που βρισκόμαστε στο δρόμο προς τον Εαυτό, είναι ότι διαβάζουμε και μελετούμε βιβλία Δασκάλων, παρακολουθούμε πρόθυμα πολλές διαλέξεις, συμμετέχουμε σε διάφορες ομάδες και σχολές αυτογνωσίας. Θέλουμε να αποκτήσουμε γνώση από «έξω» και ξεχνάμε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτρέψουμε, μέσα από τη σιωπή, να αναδυθεί η Γνώση μέσα μας. Διαρκώς ψάχνουμε, επιζητούμε να μάθουμε και εύκολα «θεοποιούμε» όποιον θεωρούμε ότι έχει κάνει περισσότερα βήματα, ή προβάλει τον εαυτό του ως δάσκαλο.

Εντάξει, γνώση και πληροφόρηση έχουμε αρκετή σήμερα. Εμείς όμως συνεχίζουμε να υποφέρουμε και να δυσλειτουργούμε σε όλες μας τις σχέσεις. Τι γίνεται λοιπόν, τι δεν πάει καλά; Γιατί πονάμε, γιατί ακόμα έχουμε την προσωπική ανάγκη για αναγνώριση και επιβεβαίωση; Γιατί τόσα εύκολα ξεστρατίζουμε και απομακρυνόμαστε από το κέντρο μας;

Γνώσεις έχουμε. Γνώση όμως δεν έχουμε, όσο δεν παύουν οι όποιοι διαχωρισμοί, όσο συγκρίνουμε, καταδικάζουμε και αξιολογούμε, όσο δεν σταματά η αυτοεπίκριση και ο ανταγωνισμός, όσο αδυνατούμε να εκφραστούμε τρυφερά, μέσα από την Αγάπη. Δεν έχουμε Γνώση όσο δεν την εφαρμόζουμε ως συνεχή, καθημερινή πρακτική σε κάθε δραστηριότητά μας.

Η Γνώση δεν κρύβεται. Όταν αναδύεται, διαχέεται στην αύρα μας, εκδηλώνεται μέσα από την ταπεινότητά μας, μέσα από τη ικανότητά μας για συγχώρεση, μέσα από την ακεραιότητα του λόγου μας, μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ευγνωμοσύνη που εκφράζουμε για καθετί που μας φέρνει η Ζωή.

Γνώση έχουμε όταν την κάνουμε και πράξη. Ας επικεντρωνόμαστε λοιπόν με αυτοπειθαρχία και επίγνωση στην εφαρμογή της και ας θυμόμαστε τη φράση του Κομφούκιου:

«Η πεμπτουσία της γνώσης είναι όταν την έχεις να την εφαρμόζεις, κι όταν δεν την έχεις να ομολογείς την άγνοιά σου».

Νατάσσα Χαρέλα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s