Από την σπονδή στην πρόποση

Σπονδή ονομαζόταν στην αρχαιότητα η ιεροτελεστία, στη διάρκεια της οποίας χυνόταν στη γη, στη θάλασσα ή πάνω σε φωτιά θυσίας ποτό ή άλλο υγρό, με τη συνοδεία ρυθμικής απαγγελίας ωδών ή και αυλού, τον οποίο έπαιζε ο “σπόνδαυλος”. Η σπονδή ήταν ανάλογη με τη φύση του σκοπού για τον οποίο γινόταν και το υγρό που χρησιμοποιούταν επίσης. Υπήρχαν σπονδές “αιματηρές” (ονομάζονταν έτσι εκείνες που γίνονταν πάνω στη φωτιά βωμού, όπου θυσιαζόταν επίσης και σφάγιο) και “αναίμακτες”, που ονομάζονταν επίσης και “χοές” ή “λοιβές”. Οι τελευταίες αυτές γίνονταν κυρίως προς τιμή των νεκρών ή των χθόνιων θεοτήτων. Ως σπονδικά υγρά χρησιμοποιούνταν το κρασί, το λάδι, το μέλι, το γάλα κ.ά.. Το κρασί χυνόταν είτε “άκρατο” (δηλαδή σκέτο) είτε ανάμεικτο με νερό. Η σπονδή με κρασί γινόταν συνήθως σε διάφορες συνεστιάσεις. Σε μερικές περιπτώσεις απαγορευόταν η σπονδή κρασιού στους θεούς εκείνους που δεν δέχονταν τις σπονδές του είδους αυτού. Το κρασί απαγορευόταν σε σπονδές στις Μούσες, τις Ευμενίδες, την Μνημοσύνη, την Ουρανία Αφροδίτη, την Ηώ, τον Ήλιο και τη Σελήνη. Οι σπονδές στις οποίες δε χρησιμοποιούνταν κρασί ονομάζονταν “άοινοι” ή “νηφάλιοι” ή “νηφάλια” και επειδή γινόταν συνήθως από μέλι, νερό ή κράμα τους ονομάζονταν “μελίσπονδα” “μειλίγματα”, “υγρόσπονδα”, ή “ελαιόσπονδα”.

Οι σπονδές δεν γίνονταν μόνο στη διάρκεια της λατρείας των θεών ή των νεκρών, αλλά και στη σύναψη συνθηκών ειρήνης ή ανακωχής, οπότε οι συνθήκες αυτές ονομάζονταν “σπονδές”. (Πηγή: livepedia.gr)

Σήμερα πριν πιούμε κάνουμε πρόποση <αρχ. πρόποσις < προπίνω.

Ευχόμαστε για καλή υγεία, «στην υγειά μας» και αυτή είναι μια συνήθεια που πέρασε σε μας από τους προγόνους μας.

Ας είναι λοιπόν συνειδητές οι ευχές μας και ας ευλογούμε ακόμα και το νερό που πίνουμε, αφού το σώμα μας κατά το 70% αποτελείται από νερό!

Νατάσσα Χαρέλα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s