Οι Ινδιάνοι ακόμα μας διδάσκουν

Ινδιάνοι αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς, αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής, με πολλές διαφορετικές φυλές και διαλέκτους, των οποίων ο πληθυσμός, μετά την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερική, μειώθηκε πάρα πολύ μέσα από μαζικές σφαγές και εκτοπισμούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενοκτονία που συντελέστηκε από τους «πολιτισμένους» Λευκούς.

Οι Ινδιάνοι χαρακτηρίζονται ως πρωτόγονοι, αφού δεν ανέπτυξαν καθόλου Επιστήμες και “Πολιτισμό”.  Χαρτογράφησαν όμως τέλεια το Άγνωστο ρίχνοντας συνεχώς ματιές μέσα του. Το Άγνωστο, δηλαδή ό,τι δε γίνεται αντιληπτό μέσω των αισθήσεών μας. Ταυτόχρονα βίωναν το Γνωστό Κόσμο, ό,τι δηλαδή αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε με τις αισθήσεις μας και το Νου, σε απόλυτη ενότητα με τα Πάντα. Δεν μας άφησαν γραπτά κείμενα, αλλά η γνώση και η σοφία τους περνούσε από γενιά σε γενιά προφορικά μέσα από μύθους, τραγούδια και παραμύθια.

Κατανόησαν την πολυπλοκότητα της Ζωής, τις άπειρες διαστάσεις της, ζώντας σε αρμονία με τη φύση, με τη σοφία της καρδιάς, χωρίς τα Μαθηματικά, τη Λογική και τη Φιλοσοφία.
Εμείς από την άλλη πλευρά έχουμε δώσει τέτοια έμφαση και βαρύτητα στις Επιστήμες, στις Τέχνες και στον Πολιτισμό των πόλεων που ξεχάσαμε ότι υπάρχει και ο μη “ορατός Κόσμος”.
Δεχόμαστε μόνο ό,τι κατανοούμε με τη Λογική και ό,τι δεν το κατανοούμε το απορρίπτουμε με μεγάλη ευκολία και γρήγορα, χωρίς καμιά περαιτέρω διερεύνηση.

Είναι καιρός να αλλάξουμε ματιά και προοπτική στην κατανόηση, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον Κόσμο και ερμηνεύουμε την πραγματικότητα και να διδαχθούμε από τον Πολιτισμό και τη στάση Ζωής των Ινδιάνων.

Να δεχτούμε ότι οι αισθήσεις μας,  μας περιορίζουν. Με τις αισθήσεις αντιλαμβανόμαστε μόνο τη δική μας πραγματικότητα και μάλιστα θεωρούμε ότι είναι και η μοναδική.

Παραθέτω μερικά ινδιάνικα γνωμικά και βιντεάκια που αντανακλούν τη σοφία τους:

-Εμείς ξέρουμε τούτο:
Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος ανήκει στην Γη.
Κάθε κακό που βρίσκει τη γη, βρίσκει και τον άνθρωπο.
Και κάθε πλήγμα του ανθρώπου στο υφάδι της ζωής είναι πλήγμα ενάντια στον εαυτό του.

-Μην κρίνεις κάποιον αν δεν περπατήσεις για δυο φεγγάρια με τα παπούτσια του.

-Η φύση δεν είναι για εμάς, είναι κομμάτι μας. Είναι μέρος της παγκόσμιας οικογένειάς σου.

-Πουθενά στις πολιτείες του Λευκού δεν υπάρχει μια ήσυχη ειρηνική γωνιά. Δεν υπάρχει τόπος να σταθείς να ακούσεις το ξεπέταγμα των φύλλων την άνοιξη ή το βουητό των εντόμων.

-Ποτέ μην αναφέρεσαι σε άλλους με κακό τρόπο. Η αρνητική ενέργεια που στέλνεις στο Σύμπαν θα πολλαπλασιαστεί όταν επιστρέψει σε σένα.
Νατάσσα Χαρέλα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s