ΥΠΝΟΣ

Ας δούμε ένα παράδειγμα σε σχέση με τον μηχανικό Άνθρωπο, τον κοιμισμένο Άνθρωπο, δηλαδή, τους Ανθρώπους Νο1, Νο2 και Νο3, δηλαδή όλους εμάς.

Ας πάρουμε τις συνηθισμένες περιστάσεις στην καθημερινή ζωή ενός συνηθισμένου ανθρώπου. Ας πούμε ότι είναι παντρεμένος και έχει ένα σκύλο και μια δουλειά. Ξυπνάει το πρωί από τον ήχο του ξυπνητηριού και αμέσως εύχεται να μπορούσε να κοιμηθεί λίγο περισσότερο. Μία αίσθηση παραίτησης συνοδεύει τα πόδια του καθώς αυτά αγγίζουν το πάτωμα. Καθώς κάνει ένα αναζωογονητικό ντους, θυμάται ότι είναι Παρασκευή. Νοιώθει ανακουφισμένος και χαρούμενος για το διήμερο και αρχίζει να φαντάζεται τις δραστηριότητες που σχεδιάζει. Ενώ σκέφτεται ένα ευχάριστο περιστατικό, του μπαίνει σαπούνι στα μάτια και αμέσως εξοργίζεται. Ίσως να βρίσει ή να γκρινιάξει, ή κάτι σχετικό. Όταν βγαίνει από το ντους με το μάτι του να τσούζει, βρίσκει το σκύλο να κλαψουρίζει και να γρατζουνίζει την πόρτα του μπάνιου. Αναρωτιέται εκνευρισμένα γιατί η γυναίκα του δεν έχει βγάλει ακόμη το σκύλο έξω. δεν μπορεί να το κάνει τώρα. Ο σκύλος θα πρέπει να περιμένει λέει μέσα του με ανυπομονησία. Σπεύδει να τελειώσει τις ετοιμασίες του, του πέφτει η οδοντόβουρτσα και κόβεται στο ξύρισμα, ενώ η απογοήτευσή του μεγαλώνει. Το μυαλό του γυρνάει διαρκώς γύρω από την ιδιαίτερη περίσταση του Σαββατοκύριακου και φαντάζεται συζητήσεις και σενάρια σύμφωνα με τα οποία αποτελεί το κέντρο της προσοχής ή εισπράττει θαυμασμό, εκτίμηση και φυσικά έχει πάντοτε δίκιο. Ή ανησυχεί για το ποιος θα είναι εκεί, πώς θα του φερθούν, αν θα κάνει καλή εντύπωση, αν θα τον συμπαθήσουν ή θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Ντυμένος βγαίνει έξω για να διαπιστώσει ότι ο σκύλος έχει φύγει και έτσι εκνευρίζεται ξανά, καθώς σκέφτεται ότι βιάστηκε και κόπηκε χωρίς λόγο. Τον τραβάει η μυρωδιά του καφέ και με την πρώτη ρουφηξιά τον διαπερνά ένα κύμα απόλαυσης. Έρχεται η γυναίκα του και καλημερίζονται θερμά. Προσέχει πόσο καλός είναι ο καιρός, όταν εκείνη αφήνει τον σκύλο να μπει μέσα. Ο σκύλος πηδάει επάνω του και ο καυτός καφές του χύνεται, καίγοντας το χέρι του και λεκιάζοντας το πουκάμισό του. Φωνάζει στο σκύλο και έχει μία έκρηξη θυμού για το πουκάμισό του. Φεύγει επιδεικτικά από το δωμάτιο. Το να αλλάξει το πουκάμισό του, σημαίνει να αλλάξει και γραβάτα, πράγμα που τώρα δύσκολα μπορεί να το κατορθώσει, μετά από το τσούξιμο στο μάτι, το κόψιμο στο ξύρισμα, έκαψε και το χέρι του. Ορκίζεται ότι θα πάει αυτό το σκύλο σε μια σχολή εκπαίδευσης. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τον ήθελε, δική της ιδέα ήταν. Αυτή πρέπει να πάει το σκύλο στη σχολή. Τώρα όμως έχει καθυστερήσει, έτσι παρατάει το πρωινό του, χαιρετάει βιαστικά την γυναίκα του και φεύγει για τη δουλειά. Δεν έχει πολύ κίνηση και παίζει η αγαπημένη του μουσική, που του θυμίζει ωραίες περασμένες εποχές. Ξαφνικά θυμάται ότι άφησε τα χαρτιά του δίπλα από το κρεβάτι αντί να τα βάλει στην τσάντα του. Χτυπάει το τιμόνι με το χέρι του και καταριέται δυνατά. Πρέπει να γυρίσει σπίτι, αλλά τώρα σίγουρα θα αργήσει. Ανησυχεί, κατηγορεί το σκύλο, τη γυναίκα του, το σαμπουάν, τη ζωή του.

Αυτός ο άνθρωπος πιστεύει, όπως και ο καθένας, ότι είναι πλήρως συνειδητός, ότι ενεργεί  μέσα από τη δική του βούληση και ότι έχει τέλεια επίγνωση του εαυτού του και του τι κάνει. Η Εργασία λέει ότι ένας άνθρωπος που λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο, αποτελεί έναν οργανισμό ερεθίσματος-ανταπόκρισης που απλώς αντιδρά στη ζωή και είναι αιχμάλωτος στις μηχανικές του αντιδράσεις. Λειτουργεί χωρίς καμία επίγνωση ή σκοπιμότητα ως προς αυτό το γεγονός, αφού είναι ασυνείδητος ως προς την κατάστασή του.

Αυτό σημαίνει Ύπνος (η δεύτερη Κατάσταση, η Κατάσταση του Ξύπνιου). Όλοι λειτουργούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο αυτόματα, δημιουργώντας  το χάος, τον πόνο και τη βία μέσα στον κόσμο. Η ιδέα ότι όλοι κοιμούνται αποτελεί ένα σοκ που μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη σκέψη σας. Ωστόσο, η επίγνωση ότι εσείς οι ίδιοι κοιμάστε, αποτελεί ένα σοκ αφύπνισης. Αυτήν την επίγνωση μπορείτε να την κερδίσετε μονάχα μέσα από την προσωπική Εξακρίβωση.

Απόσπασμα της Rebecca Nottingham, από το βιβλίο «Ο Τέταρτος Δρόμος και ο Εσωτερικός Χριστιανισμός», εκδόσεις Μεταμόρφωση

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s