Ουσία, Πραγματικό Εγώ και Είναι

Γεννηθήκατε με ένα μοναδικό εαυτό που διαθέτει λίγα έμφυτα χαρακτηριστικά που είναι παρατηρήσιμα. Ως βρέφος ήσασταν κυρίως είτε ενεργητικοί είτε παθητικοί και χαρακτηριζόσασταν από μία θετική ή αρνητική προδιάθεση. Υπάρχουν και άλλα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά παρόντα κατά την γέννηση που είναι πιο λεπτοφυή, αλλά το θέμα είναι ότι γεννηθήκατε με έναν ήδη υπάρχοντα εντελώς μοναδικό εαυτό. Στην Εργασία, αυτός ο εαυτός ονομάζεται η Ουσία σας και εμπεριέχει τον λόγο της ύπαρξής σας. Ως βρέφος, η ουσία σας είναι κάτι σαν μια καθαρή πλάκα. Διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και προδιαθέσεις, αλλά καθώς η ουσία σας επηρεάζεται από την εμπειρία του περιβάλλοντός σας, διαμορφώνεται γύρω της η προσωπικότητά σας. Η προσωπικότητα αποκτιέται για να μπορέσετε να αλληλεπιδράσετε με τη ζωή και να επιβιώσετε, αφού η αυτοσυντήρηση είναι το πρωταρχικό ένστικτο. Στην ανθρώπινη ανάπτυξη, αυτό το ένστικτο μεταφράζεται στο να αποκτήσετε δύναμη (εξουσία) πάνω στο περιβάλλον σας έτσι ώστε να εκπληρώνονται οι ανάγκες σας, προκειμένου να μπορέσετε να επιβιώσετε, κάτι που όπως και να έχει είναι η πρώτη προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω δυνατότητα.

 

Έτσι η Ουσία είναι το πιο εσωτερικό τμήμα σας και το πιο αυθεντικό, αλλά επικαλύπτεται από μια προσωπικότητα που μπορεί να μην εκφράζει καθόλου την ουσία σας. Να θυμάστε ότι η προσωπικότητα διαμορφώνεται γύρω από την ουσία μέσα από την υποκειμενική εμπειρία της ζωής σας και μέσα από γεγονότα στα οποία δεν είχατε κανέναν έλεγχο. Η ουσία μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στη ζωή μόνο μέχρι ενός σημείου και μετά πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο η προσωπικότητα. Η ουσία παραμένει μη ανεπτυγμένη και αδύναμη, εκτός αν αναπτυχθεί εκούσια μέσω της Εργασίας. Η πρόθεση της Εργασίας είναι να αναπτύξει την Ουσία, μέχρι αυτή να έχει την δύναμη να κατευθύνει την προσωπικότητά σας. Αυτή η διαδικασία περιστρέφεται γύρω από το να κάνετε την Επίκτητη Προσωπικότητά σας, παθητική, έτσι ώστε η ουσία να μπορεί να γίνει ενεργητική. Αν αυτή η διαδικασία είναι επιτυχής και η ουσία αναπτυχθεί, τότε αναδύεται το Πραγματικό Εγώ.

 

Το Πραγματικό Εγώ είναι ο Αφέντης. Όλοι διαθέτουν ένα Πραγματικό Εγώ που θα εκφράσει την ανεπτυγμένη Ουσία και μία Αληθινή Προσωπικότητα, το οποίο όμως φαίνεται σταδιακά μέσω της Εργασίας. Υπάρχει μέσα σας στο επίπεδο της Αυτοενθύμησης, στην τρίτη Κατάσταση συνειδητότητας. Η Εργασία διδάσκει ασκήσεις και πρακτικές που θα βοηθήσουν την παρουσία του Πραγματικού Εγώ. Η πρακτική της Αυτοπαρατήρησης πληροφορεί και διαφωτίζει το Πραγματικό Εγώ και φέρει μία γεύση του, γιατί συνδέονται στο ίδιο επίπεδο συνειδητότητας.

 

Η Προσωπικότητα είναι το πιο εξωτερικό τμήμα σας. Πίσω από την Επίκτητη Προσωπικότητα είναι η Ουσία, πίσω από την Ουσία βρίσκεται το Πραγματικό Εγώ. Ψυχολογικά μιλώντας, η Ουσία είναι εσωτερική ως προς την Προσωπικότητα και το Πραγματικό Εγώ είναι εσωτερικό ως προς την Ουσία. Το Πραγματικό Εγώ είναι ο ύψιστος εαυτός σας. Είναι η Αλήθεια του Είναι σας.

Αυτό που η Εργασία αποκαλεί Είναι σας, είναι χονδρικά η φύση του χαρακτήρα σας. Όλοι διαθέτουν Είναι στον έναν ή στον άλλον βαθμό. Το Είναι ανήκει σε μια κλίμακα που βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα και μπορεί να αναπτυχθεί. Για παράδειγμα, το Είναι ενός έντιμου ανθρώπου είναι μεγαλύτερο ή βρίσκεται υψηλότερα από το Είναι ενός εγκληματία. Από την αρχή της Εργασίας, σας ζητείται να εργαστείτε σε δύο περιοχές του εαυτού σας -στην Γνώση και στο Είναι. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ειδική εσωτερική γνώση που εφαρμόζεται στο Είναι σας, είναι που δημιουργεί κατανόηση και όπως λέγεται σε αυτήν την Εργασία, η κατανόηση είναι η πιο ισχυρή δύναμη που μπορείτε να αναπτύξετε. Η ανάπτυξη της συνειδητότητας είναι αδιαχώριστη από την ανάπτυξη του Είναι. Πάνε χέρι – χέρι.

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά της κλίμακας του Είναι, είναι ότι τα διαφορετικά επίπεδα βρίσκονται σε μια ασυνέχεια μεταξύ τους, σαν παράλληλες τηλεφωνικές γραμμές ανάμεσα σε δύο στύλους. Τα γεγονότα που συναντάτε σε ένα επίπεδο Είναι μπορεί να μην υπάρχουν σε ένα άλλο επίπεδο, που διαθέτει τα δικά του διαφορετικά γεγονότα.

“Το επίπεδο του Είναι που σας περιμένει ακριβώς πάνω από την παρούσα γραμμή Είναι σας, που αφορά την εξέλιξή σας, στην εσωτερική σας ανάπτυξη, στην εσωτερική σας ωρίμανση, είναι ασυνεχές με το τωρινό επίπεδό σας, όπως ένα σκαλί μίας σκάλας δεν είναι συνεχές με το επόμενο. Πρέπει να πηδήξετε”.  ( Maurice Nicoll, Ψυχολογικά Σχόλια στη Διδασκαλία του Γκουρτζίεφ- Ουσπένσκυ, σελ. 443, Τόμος 2, εκδ. Πτερόεσσα)

 

Η πιο σημαντική ιδέα στην Εργασία σχετικά με το Είναι, είναι πως το Είναι σας ελκύει τη ζωή σας.

Απόσπασμα της Rebecca Nottingham, από το βιβλίο «Ο Τέταρτος Δρόμος και ο Εσωτερικός Χριστιανισμός», εκδόσεις Μεταμόρφωση

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s