Επίπεδα Συνειδητότητας

Η προϋπόθεση για τον ισχυρισμό ότι μπορεί να υπάρχει ένα σύστημα ανάπτυξης, έγκειται στην κατανόηση της ιδέας των διαφορετικών επιπέδων μέσα σε έναν άνθρωπο. Όλες οι ιδέες της Εργασίας βασίζονται στην κατανόηση ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας. Συνεπώς, η κίνηση από το ένα επίπεδο στο άλλο, είναι εφικτή.

Maurise Nicoll: ” Έτσι όπως είναι ο άνθρωπος υπηρετεί τους σκοπούς της φύσης και τίποτα άλλο δεν είναι απαραίτητο σε σχέση με τη ζωή του. Αλλά μπορεί να θέσει τον εαυτό του κάτω από διαφορετικές επιδράσεις αν το επιλέξει. Μπορεί να αλλάξει το επίπεδο συνειδητότητάς του και κατά συνέπεια να ελκύσει διαφορετικές περιστάσεις σύμφωνα με το επίπεδό του”.

Σ΄ αυτό το σύστημα, λέγεται ότι υπάρχουν επτά επίπεδα συνειδητότητας που συνίστανται από τέσσερις καταστάσεις που ανήκουν σε τρία διαφορετικά είδη ανθρώπου ο οποίος υπάρχει σε διαφορετικά επίπεδα.

Οι Άνθρωποι Νο1, Νο2 και Νο3, όλοι μοιράζονται εξίσου τις δύο πρώτες καταστάσεις. Η πρώτη Κατάσταση είναι ο ύπνος της ανάπαυσης, ο κυριολεκτικός ύπνος με όνειρα. Η δεύτερη Κατάσταση ονομάζεται Κατάσταση του Ξύπνιου μέσα στην οποία περπατάτε, μιλάτε και ενεργείτε μέσα στη ζωή μηχανικά. Η Εργασία αποκαλεί τη δεύτερη Κατάσταση και Ύπνο, γιατί λειτουργεί αυτόματα χωρίς συνειδητότητα.

Σε αυτό το επίπεδο συνειδητότητας, υπάρχει μονάχα το σκοτάδι του ύπνου. Καμία βοήθεια δεν είναι δυνατή γιατί οι ανώτερες επιδράσεις μπορούν να φθάσουν κάτω μονάχα μέχρι το επίπεδο της τρίτης Κατάστασης Συνειδητότητας. Αυτό είναι που διδάσκει το σύστημα, αλλά θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι οι κοιμισμένοι Άνθρωποι-οι μηχανικοί Άνθρωποι (Νο1, Νο2 και Νο3) δεν μπορούν να αντιληφθούν τις πιο λεπτοφυείς επιδράσεις που προέρχονται από την ανώτερη (υψηλότερη) συνειδητότητα εξαιτίας της χονδροειδούς φύσης του Είναι τους. Το Απόλυτο μπορεί να φθάσει όπου θέλει, αλλά ο μηχανικός άνθρωπος παραμένει κουφός.

Ο άνθρωπος Νο4 βρίσκεται στην τρίτη Κατάσταση Συνειδητότητας. Αρχίζει να ξυπνάει μέσα από την πρακτική της Αυτοπαρατήρησης και της Αυτοενθύμησης. Διαθέτει κάποιο βαθμό αυτεπίγνωσης και Πραγματικό Εγώ. Ο άνθρωπος Νο4 ονομάζεται Ισορροπημένος Άνθρωπος πράγμα που υποδηλώνει με γενικούς όρους έναν άνθρωπο που λειτουργεί κανονικά. Ο Ισορροπημένος Άνθρωπος έχει οργανώσει τα κέντρα (ή σώματα) του- τις λειτουργίες της ψυχολογίας του. Είναι σε θέση να παραμένει σταθερός μέσα στο ταλαντευόμενο εκκρεμές των γεγονότων και των περιστάσεων της ζωής. Η απόκτηση αυτής της κατάστασης απαιτεί μακρόχρονη, ειλικρινή και σκληρή ψυχολογική Εργασία. Πραγματική εσωτερική Εργασία. Αλλά η σωστή προσπάθεια που γίνεται για τα σωστά κίνητρα, θα επιφέρει πραγματική εσωτερική αλλαγή. Στο επίπεδο του ανθρώπου Νο4 μπορούν να φθάσουν οι ανώτερες επιδράσεις, η θεία φώτιση και κατανόηση, το φως είναι παρόν και η βοήθεια δυνατή.

Οι άνθρωποι Νο5, Νο6 και Νο7, ζουν στην τέταρτη Κατάσταση- στην αντικειμενική Συνειδητότητα. Αυτοί οι τρεις αποκαλούνται Συνειδητοί Άνθρωποι που έχουν Ξυπνήσει. Το φως είναι παρόν και η βοήθεια διαθέσιμη. Σε αυτό το επίπεδο, ένας άνθρωπος μπορεί να βλέπει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.

Ο Συνειδητός Άνθρωπος διαθέτει κατανόηση και προοπτική, σκόπιμα ανεπτυγμένη Συνειδητότητα και Είναι, ενεργή πραγματική Συνείδηση και τη Θέληση να πράξει. Ο Συνειδητός Άνθρωπος είναι αυθεντικός και ζει το νόημα και τον σκοπό του σύμφωνα με το Θέλημα του Θεού. Καθοδηγείται από θεία έμπνευση, πνευματική καθοδήγηση, αντικειμενική Αλήθεια, πραγματική Συνείδηση, αντικειμενική συνειδητότητα και πάνω απ΄ όλα καλοσύνη. Ο Συνειδητός Άνθρωπος δεν είναι ικανός για βία.

 

Απόσπασμα της Rebecca Nottingham, από το βιβλίο «Ο Τέταρτος Δρόμος και ο Εσωτερικός Χριστιανισμός», εκδόσεις Μεταμόρφωση

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s