Το παιδί μου δεν είναι η προέκταση του εαυτού μου

Αφιερωμένο με αγάπη στους γονείς που το «εσωτερικό» παιδί μέσα τους θρηνεί ακόμα απαρηγόρητο…γιατί δεν πήρε την προσοχή που του άξιζε.

Είναι γνωστό ότι όταν η εικόνα που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό είναι αρνητική θα κάνουμε τα πάντα για να αντλήσουμε λίγο από τον θαυμασμό και την αποδοχή των άλλων. Αυτή είναι μια παγίδα για τους γονείς και μόνον κακό κάνει στα παιδιά τους, γιατί όσο χαμηλότερη είναι η στάθμη της αυτο -αξίας των γονιών, τόσο πιο εύκολα το παιδί γίνεται η προέκταση του εαυτού τους. Εύκολα έτσι η κάθε επιλογή, δραστηριότητα, συμπεριφορά ή επιτυχία του παιδιού ταυτίζεται και εισπράττεται ως δική τους αποτυχία ή επιτυχία. Άλλο όμως είναι το να καμαρώνω τα παιδιά μου και να νιώθω περηφάνια για αυτά και άλλο μιλώ σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, σα να είμαστε ένα, όπως π.χ. «τώρα πάμε σχολείο», ή «τα καταφέραμε», ή «γράψαμε καλά», ή «περάσαμε», ή «ερωτευτήκαμε» κλπ.

Άλλο βγάζω φωτογραφίες τα παιδιά μου για να θυμούνται όμορφες στιγμές τους και άλλο τις αναρτώ όλες στο φατσοβιβλίο ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ας σκεφτούν οι γονείς επιτέλους ως ενήλικες ότι βάζουν σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη ζωή του παιδιού τους, του στερούν το δικό του ζωτικό χώρο, την ιδιωτικότητά του. Οι ειδικοί συνεχώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αναρτήσεις φωτογραφιών των ανήλικων παιδιών. Δεν θα το αναλύσω.

Το σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς ότι δεν παίρνουν σημαντικότητα με τέτοιες συμπεριφορές, ούτε τους θαυμάζουν οι φίλοι τους γιατί είναι «υπέροχοι» γονείς και τα καταφέρνουν καλά. Ας ψάξουν να βρουν πιο δημιουργικούς τρόπους να γεμίσουν το κενό της άδειας τους ζωής. Όχι μέσα από τη δημόσια προβολή των παιδιών τους. Και οι φίλοι, αν όντως ενδιαφέρονται και τους νοιάζονται, τουλάχιστον ας μην τους επιβραβεύουν, ας μην κάνουν «λάικ».
Θυμώστε μαζί μου, αλλά σκεφτείτε…αυτά…φιλιά!

Νατάσσα Χαρέλα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s